Thursday, June 4, 2015

3. ja 4. päev Itaalias

NELJAPÄEV 28.05
Neljapäev möödus meil koolis rühmatööd tehes. Olime eelnevalt kodutööna ennast gruppidesse ära lisanud. Üks grupp tegi analüüsiva esitluse eelnevatel päevadel tehtud esitluste põhjal, teine grupp sai enda kätte mingi maa poolt kirjutatud chain story, millest tuli valmistada dialoog. Kolmandas gruppis joonistati koomiks. Pealepikka lõunapausi tulid hommikupoole valminud tööd esitllusele. Kõik projektis osalejad said omale ka Eutopia särgi. Õhtul toimus meil nn aia-lõpupidu ühe itaallase juures, kus einestasime Sitsiilia päraste söökidega. Emotsioonid olid laes. Inimesed tantsisid ja nautisid õhtut täiel rinnal.

REEDE 29.05
Reedel pidi meil toimuma jahiga sõit Vahemerel. Selleks sõitsime kooli eest välja kell 8. Umbes tunni aja pärast olime jõudnud mere äärde. Ilm oli ilus ning päike lausa küttis. Jõudsime sadamasse täpselt parasjagu varem, et seal veidike ringi uudistada. Endalegi märkamatult olime juba jahil ning sõit võis alata. Nagu eestlastele ikka meeldib soojal maal olles pruuniks saada siis pidime ka meie selle võimaluse ära kasutama. Läksime kohe jahininale, võtsime ennast bikiinide väele ning lasime päikesel ennast pruunistada. Laeva sõit oli ülimalt lahe. Ümberringi olid kaljud ning mäed. Minul tekkis neid vaadates tunne nagu oleksin filmis. Kahel korral jäime ankrusse, et Vahemeres ennast jahutada. Vesi oli üpriski soolane, kuid see-eest mõnusalt jahutav. Vesi oli väga selge ja põhi paistis läbi vee ära. Peale paari tunnist sõitu einestasime laeval pastaga, seejärel randusime ühe linna kaldal. Linnas oli pisut vabaega, mille kulutasime suveniiride ostmisele ning rannas suvitamisele. Tagasisõidul olid paljud juba väga väsinud. Sellest päevast õppisin mina päikesekreemi kasutama, sest päike küttis tõesti väga kõrvetavalt ning põletuse sain minagi. Õhtul, mina koos oma itaallasega ning veel paari teisega käisime jäätist söömas ning jalutasime niisama. Hiljem magama jäädes tundsin ma ennast ülimalt rahuolevalt, sest reis oli ülimalt korda läinud.




Nautimas Vahemere mõnusid

Helene Kristine


2. päev Itaalias

Teine päev „uues kodus“ ärgata ei olnud enam sugugi nii hirmutav ning tundsime end juba vägagi koduselt ning hästi seal. Siiski oli veel veidi harjumatu see, et minu ja Merilini emad rääkisid meiega itaalia keeles, kuna inglise keelt nad ei osanud. Kui meil kolmel vedas ja saime kaua magada, siis Aliise pidi sellel päeval juba 5.20 ärkama, kuna pidi umbes tund aega bussiga sõitma.

Kell 9 saime Zisa palee ees kokku ja tegime ka tiiru palees. Pärast seda kõndisime üsna pikalt ning jõudsime lõpuks Normani palee ja Palatine kabeli juurde. (https://www.youtube.com/watch?v=28XfE-4VyK4) Videost saab näha täpsemalt, milline see välja näeb. Sealt eest saime osta ka suveniire perele ning sõpradele. Enne lõunasööki käisime veel meie neljakesi ja meie itaallased (ainult Aliise itaallast polnud) kaubanduskeskuses, kus olid ainult kalliste firmade riided. Kõige kõrgemal korrusel oli rõdu, kust oli super vaade linnale. Pärast seda saime lõunasööki – taaskorda saia ehk jäi mulje, et nad tõesti muud ei söögi. Algselt oli plaanitud veel üks projekti ülesanne meile, kuid kuna ilm oli ilus – päike paistis ning väga palav oli – siis otsustati see järgmisele päevale lükata. Läksime kõik koos Mondello randa. Rand oli linna ääres, seega pidime pikalt bussiga sõitma, et kohale jõuda. Kuid pikk bussisõit oli seda väärt. See rand oli võrratu! Meri oli väga selge, helesinine ning liiv valge. Jahutuseks sõime nende kuulsat saia vahel jäätist. Jäätise kogused olid seal kordades suuremad, kui Eestis ning ka maitse erines palju. Maitse oli aga väga hea. Rannas mängisime võrkpalli ning veel mingeid pallimänge, mida itaallased meile õpetasid.


Pärast rannaskäiku läksime kõik oma kodudesse, et pesus käia ja korda teha end. Seejärel läksime sööma. Hiljem saime kõik taas kokku kesklinnas. Veetsime veidi aega koos, kuid kuna kell oli üsna palju, siis pidime jälle kodudesse minema ning kohe magama. 

Zisa palee ees (Aliise puudub pildilt, sest ootas meid teisel pool maja)


Kaubanduskeskuse rõdul


Mondello rand

Marta

Tuesday, June 2, 2015

1. Päev Itaalias – teisipäev

Hommikul ärkasime, sõime ja kohe kooli. Kui paljud itaallased ei pea väga kokku lepitud kellaaegadest kinni, siis minul oli sellega vedanud – minu host oli alati õigel ajal kohal. Koolis pidime olema 8.40. Igal maal oli ette valmistatud esitlus teemal „miks välismaalased peaksid nende keelt õppima?“. Ning seejärel õpetati ka oma keelt veidi. Kõik maad kutsusid mõned inimesed ette ja lasid neil lugeda sõnu ning ka lauseid. Seda oli üsna lõbus kuulata, kuidas välismaalased eesti keelsed sõnu hääldavad. Näiteks õpetasime me neile „narivoodi moodi voodi toodi voodipoodi“ ning terve järgneva aja Itaalias korrutasid itaallased seda lauset. Pärast seda oli väike paus ning saime ka itaalia traditsioonilist sööki. Nagu näiteks „arancinid“ - riisipallid, mis on leivapuruga kaetud ning seejärel praetud. Nad söövad ka tohutult palju saia – isegi jäätist söövad nad saia vahel.

Arancinid

Pärast söömist jagunesime gruppidesse. Igas grupis oli vaid üks eestlane, üks iirlane jne, et inimesed seguneksid, õpiks üksteist tundma ning hakkaks teistega rohkem suhtlema, mitte ei suhtleks ainult oma maa inimestega.

Pärast teistega tutvumist esitasid kõik maad oma ette valmistatud sotsiaalvõrgustike powerpoindid – Skype, Instagram, Snapchat Twitter ja Facebook. Neid tutvustati üldiselt ning toodi välja ka positiivseid ning negatiivseid omadusi.


Kui ka need olid kuulatud, olime me vabad. Kuna õues ilm oli halb ning sadas, läksime me kõik koos ühte noortekeskusesse, kus sai mängida piljardit, lauajälgpalli ning muid taolisi mänge. Hiljem käisime kodudes ning õhtul läksime taas välja, et õhtust süüa. Mina, Helene, Marta ning meie itaallased läksime kõik koos pitsat sööma. Pärast tahtsin itaallased veel jäätist sööma minna, kuid kõhud olid liiga täis, seega jäi ära seekord. 

Itaallastele pakkus nalja, kui eestlased palme pildistasid, kuna nende jaoks on need nii tavalised.



Merilin