Projekt EUtopia, mis tuleb sõnadest European Union ja utopia, on õpilasvahetusprogrammi Erasmus+ projekt, mis ühendab kuut riiki: Eestit, Itaaliat, Iirimaad, Portugali, Türgit ja Saksamaad.
Kolme aasta jooksul tulevad projektis osalejad kokku kõigis kuues riigis ja nendest kohtumistest saavad osa võtta kõik projektis kaasalööjad (neid on 144). EUtopialased on jaotatud nii, et igaüks saaks projekti kestel käia vähemalt ühes riigis.
Igal kohtumisel keskendutakse ühele ühiskonnas olulisele nähtusele või probleemile ja arutatakse, kuidas võiks olla olukord tulevikus. Kui näiteks mullu mais Itaalias toimunud kohtumisel võeti teemaks sotsiaalmeedia, siis Kadrinas räägiti hoopis keelest.
“Meil on teemaks võõrkeelte õppimine, rahvuskeeled, dialektid, emotikonide ja lühendite abil suhtlemine,” rääkis Kadrina keskkooli inglise keele õpetaja ja projekti eestvedaja Merike Sikk.
“Aga tegelikult on hoopis olulisem suhtlemine, eelarvamustest ülesaamine, reisimine ja silmaringi avardamine,” lisas ta. “See on ka põhjus, miks ma olen seda projekti vedanud – noortel on nii lihtne reisida, sest ise nad midagi maksma ei pea.”
Euroopa Liit annab projektile kindla eelarve, mille piires projekti vedajad toimetada saavad.
Kulude kokkuhoiu mõttes otsitakse odavamaid reisimisviise. Abiks on seegi, et Erasmus+ projektide puhul majutuvad õpilased võõrustajamaa õpilaste peredes.
“Nii saavad nad eheda kultuurikogemuse,” rääkis Sikk. “Paljud lapsed on takkajärele öelnud, et on võõras peres elamist esialgu natuke kartnud, aga seda suurem on rõõm, kui sellega hakkama on saadud.”
Võiks arvata, et tasuta reisimise peale jooksevad õpilased tormi, ent Merike Siku sõnul see praegu päris nii ei ole. Projektis osalemist pakutakse Kadrinas keskkooliastmes vabaainena. See tähendab, et kord nädalas toimub üks tund, kus räägitakse külastatavate maade ja teistel EUtopia teemadel, selle aine on valinud paarkümmend õpilast.
“Kui esimese sarnase projektiga 2009. aastal alustasime, siis joosti tormi. Ütlesin lastele projekti tutvustades, et kõik huvilised kahjuks reisidele ei saa ja tuleb teha valik, sest kohti oli vaid 16. Mis järgnes, oli nagu iga õpetaja unistus: käed tõusid kõikide küsimuste peale, õpilased olid väga aktiivsed,” meenutas Sikk.
“Haarasin peast kinni, et issand, kui kõik on nii tublid, siis mis ma nüüd teen. Lõpuks vajus osa huvilisi ära ja kõik, kes soovisid, said reisile, sest me lihtsalt otsisime odavaimaid lende.”
Eestisse külla tulnud õpilased käisid muu hulgas Tartu linnas ja sealses teaduskeskuses Ahhaa, Sagadi mõisas, Läsna koduloomuuseumis, Rakvere linnuses ja Targas Majas.
Iirimaalt pärit EUtopialane Séan Mulkern oli oma valitud sihtkohaga rahul. “Eesti on minu kodumaast väga-väga erinev ja seepärast ma siia tulla tahtsingi. Ma ei teadnud Eestist varem eriti midagi,” rääkis ta. “Eriti mõnus on see, et teil on lumi maas. Iirimaal lund ei ole olnud, seal on vihm ja tuul.”
Ka Kadrina õpilased on projektiga teisi maid avastamas käinud. Juba on külastatud Itaaliat, Iirimaad ja Saksamaad, Portugali on piletid ostetud maikuuks.