Monday, September 14, 2015

Uus õppeaasta 2015/16

Uuel õppeaastal täienesid meie read 9 õpilase võrra. Kõik nad on 10. klassist: Janno Jaagumets, Kristjan Laugesaar, Johanna Angela Bremen, Karmi Pikkma, Eliise Poopuu, Margit Kerov, Eleonora-Lisette Rjabinin, Annika Viiksaar ja Georg Eessaar.
Loodame kõik, et leiate projektist palju uusi sõpru ja toredaid elamusi!

HUSO suuna õpilased Itaalia ja Sitsiiliaga tutvumas

5. juunil HUSO keelepraktika päeval jagasid Palermos käinud õpilased oma reisimuljeid ja lisaks kuulasime ka teiste projektitöö õpilaste ette valmistatud esitlusi Itaalia ja eriti Sitsiilia kohta.

Päeva teises osas moodustasime rühmad ja iga rühm kirjutas oma nägemuse aheljutu ( chain story) teise osa kohta. Meie peame oma järje kirjutama Portugali osale.

https://drive.google.com/file/d/0B0mdjjk7XDTJZDNWSnFxenRsSlU/view?usp=sharing

Kuigi HUSO õpilaste jaoks oli kogu aheljutt uus ja oli üsna raske sellesse sisse elada, saime nende abiga mitu head ideed, mida  sügisel oma jutu jätkuks kasutada.


Artikkel vallalehes "Kodukant"

Narivoodi moodi voodi toodi voodipoodi
ehk
kuue riigi noored uurisid eesti keele õppimisväärsuse põhjuseid

Merike Sikk,
projekti EU-topia juht ja koordinaator

Kuigi kooliaasta on juba lõppenud ja suvigi kätte jõudnud, on veel kirjutamata Kadrina Keskkooli rahvusvahelise projektitöö Erasmus+ õpilaste reisist Itaaliasse mai viimasel nädalal. Kolmeaastane projekt EU-topia+ ühendab kuue maa (Itaalia, Portugal, Iirimaa, Saksamaa, Türgi, Eesti) noori ja meid olid seekord esindamas 10 klassi tüdrukud Marta Rummi, Aliise-Maria Pärna, Helene Kristine Viita ja Merilin Särg koos õpetaja Merike Sikuga.
PIldil on vasakult alates Aliise-Maria, Marta, Merilin ja Helene Kristine Palermos eesti keele tundi läbi viimas. 


Kohtumine Palermos
oli noortele väga kodusel, sotsiaalmeedia teemal. Iga maa oli valmistanud ettekande ühest populaarsest neti- või nutikeskkonnast, mille plusse ja miinuseid ühiselt vaagiti. Otse loomulikult valisid Eesti õpilased selleks meie oma uhkuse – Skype’i. Et projekt arutleb tuleviku üle - nimi EU-topia viitab sellele üsna otseselt - siis panid noored rühmatööna kokku ka enda jaoks ideaalse sotsiaalmeedia keskkonna. Rühmades tehti veel koomikseid ja stsenaariume ühiselt kirjutatavale järjeloole. Teine kodune ülesanne oli seotud keeleõppega. Kuna projekti üheks eesmärgiks on ka teiste partnerite keeltega tutvuda, tõi iga maa kõigepealt välja 5 põhjust, miks just nende keelt tasuks õppida. Meie maailmakeeli kõnelevatel partneritel oli seda muidugi kergem teha, aga saime ka meie sellega väga hästi hakkama. Kui juba Hemingway ütles, et igas sadamas võib ühte eestlast kohata, siis on see ju piisav põhjus ilusa eesti keele õppimine ette võtta. Meeleolukates keeletundides said kõik võõraid keeli proovida ja ilmselt olid kõigi lemmikuteks itaallaste źestikeel - kes oleks võinud arvata, et nad mitte niisama temperamentselt kätega ei vehi vaid see on lausa omaette keel! Aga eesti keele tunnist jäi teistele kõige paremini meelde fraas “ narivoodi moodi voodi toodi voodipoodi“ – see võib olla paras pähkel ka eestlastele.
Pildil on Kadrina tüdrukud Zisa palee ees. 


Projektitegevuste kõrval
jäi aega ka tuututavatest autodest kubiseva miljonilinna Palermoga tutvumiseks. Koos külastasime 12. sajandil araabia stiilis ehitatud Zisa paleed ja Normannide Palee kirikut, mis oma filigraansete ja külluslike ja kullalehtedest mosaiikidega kõik ahhetama pani. Kuna just praegu saavad palermolased palee näitusesaalis näha maailmakuulsa Kolumbia kunstniku Botero näitust „ Via Crucis“ ( Kristuse ristikäik), õnnestus meilgi väga omanäolise käekirjaga kunstniku töid imetleda.
Kõige toredam päev oli aga ilmselt reede, kui kogu kuue maa projektiseltskond jahiga Vahemerele, täpsemalt Türreeni merele sõitma läks. Nagu loodud, oli päev päikseline ja päevitamise vahel tekilt türkiissinist merd ja kaldakaljusid nautides tundsid tüdrukud end nagu filmis. Kahel korral jäi jaht ka ankrusse ja siis saime kõik tulisoolasesse vette end jahutama sulpsata.
Pildil jahutab kuue riigi EU-topia seltskond end pingsa mõtlemise järel jahedas merevees.

Kui juba Itaalias olla,
oleks olnud patt Roomas käimata jätta. Enne Eestisse tagasisõitu tegime ekskursioonipäeva Roomas, kus muidugi kohe sammud Colosseumi juurde seadsime. Teel nägime ära nii Traianuse samba, Kapitooliumi emahundi, Hispaania trepid ja Rooma Foorumi kui Itaalia kuningriigi ühendaja kuningas Vittorio Emmanuele II pühendatud monumendi, mida oma hiiglaslikkuses küll pigem paleeks võiks nimetada. Kahjuks oli kuulus Trevi purskkaev just praegu remondis ja ilma veeta, aga oma õnnemündid saime sinna ikkagi visatud.
Kohustuslik pilt Colosseumi ees.

 Ühised päevad ja õhtud
liidavad noori kiiresti ja nii polegi imestada, et lahkuminekuhommikul olid paljud pisarates – õpetajatena juba teame, et see on kindel märk projektikohtumise õnnestumisest. Õnneks toetavad vahel kirutudki Facebook ja teised sotsiaalmeedia kanalid edasist suhtlust ja tänases, aina väiksemaks muutuvas maailmas on üsna tõenäoline, et kohtutakse edaspidigi. Kindel on aga see, et veebruaris 2016 näeme oma sõpru Eestis.


Pildil on võõrustajate õpetaja Claudia Di Stefano koos ajaloolise plakatiga, mille meie pikaaegsed projektipartnerid, itaallased, valmistasid 2010. aastal esmakordse Eesti külastamise järel.